Frida Kahlo była miłośniczką meksykańskiej kultury ludowej oraz tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Meksykańskie produkty i tradycyjne dania kuchni meksykańskiej były inspiracją dla Fridy i Diego. Bankiety i spotkania towarzyskie organizowane przez Fridę i Diego w Niebieskim Domku (Casa Azúl) w Cayoacán (Miasto Meksyk) były znane zarówno z uwagi na obecność zacnych osobistości, jak i różnorodność podawanych tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej.
W 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, jako wzorzec bogactwa kulturowego. Wzięto pod uwagę fakt, że składniki, takie jak pomidory, awokado i czekolada są pochodzenia meksykańskiego.
Chcąc przybliżyć dania kuchni meksykańskiej, z okazji jubileuszu 20 lat współpracy partnerskiej Łodzi i Puebli, Miasto Łódź i Ambasada Meksykańskich Stanów Zjednoczonych zapraszająna bezpłatne warsztaty kulinarne w BOOK&COOK Studio kulinarne (OFF Piotrkowska, budynek 6, piętro I, pierwszy lokal po lewej stronie od wejścia przez bramę przy ul. Roosevelta, ul. Piotrkowska 138/140) z udziałem Szefa kuchni Ambasady Meksyku, pani Pameli Montellano, eksperta w przygotowaniu dań kuchni meksykańskiej.
W trakcie warsztatów będzie się można zapoznać z tajnikami kuchni meksykańskiej, w tym sposobem przygotowywania potraw, którymi inspirowali się Frida Kahlo i Diego Rivera
do serwowania dań na wydawanych przez siebie przyjęciach. Pokazane zostaną m.in. tajniki przygotowania ceviche, czyli ryby gotowanej na zimno. To dla dorosłych. Dzieci, z kolei nauczą się jak przyrządzić prawdziwe meksykańskie guacamole. To zresztą nie jedyna atrakcja dla dzieci. Będą dla nich przygotowane także charakterystyczne dla Meksyku cukrowe czaszki
do pomalowania.
Grupy warsztatowe:
– grupa dzieci – godz. 13.00 – 15.00 (liczba uczestników: 14 os.) – sugerowany wiek uczestników 6-14 lat
– grupa dorosłych – 16.30-19.00 (liczba uczestników: 12 os.)
Jak wziąć udział w warsztatach?
W weekend 14-15 października 2017 r. rozegra się konkurs na profilu facebookowym Łodzi. Zapraszamy do udziału! Nagrodą będzie oczywiście bezpłatny udział w warsztatach.
Informacje o BOOK&COOK:
BOOK&COOK Studio kulinarne jest pierwszym w Łodzi studiem kulinarnym zlokalizowanym
w postindustrialnej przestrzeni OFF Piotrkowska Center – miejscu niepowtarzalnym i jedynym
w swoim rodzaju, które w 2014 roku zwyciężyło w prestiżowym plebiscycie „7 nowych cudów Polski” organizowanym przez „National Geographic Traveler”.
Źródło: UMŁ