Impera Alfa zainwestowała 1 mln zł w NapiFeryn BioTech – spółkę prowadzącą prace nad innowacyjną na skalę światową technologią uzyskiwania białka z rzepaku. Powstały w ten sposób produkt będzie mógł być wykorzystywany do produkcji żywności, a nawet stać się alternatywą dla mięsa i soi.
NapiFeryn BioTech pracuje nad technologią, która pozwala na oddzielenie pełnowartościowego białka z rzepaku–izolatu. Izolaty białkowe mają wysoką wartość odżywczą, zbilansowany skład aminokwasów oraz niską zawartość tłuszczy i węglowodanów, dzięki czemu idealnie nadają się do wykorzystania w produkcji żywności.
Rozwiązanie NapiFeryn BioTech zakłada wytwarzanie izolatów białkowych z biomasy rzepakowej, która powstaje podczas produkcji oleju. Jest to źródło wysokowartościowego białka, które do tej pory nie mogło być wykorzystywane jako substancja odżywcza dla człowieka, ponieważ nie było odpowiednich możliwości technologicznych do jego wyodrębnienia.
Białko produkowane przy wykorzystaniu naszej technologii będzie nadawało się do zastosowania w przemyśle spożywczym jako dodatek funkcjonalny do żywności – mówi jeden z założycieli, Piotr Wnukowski. Ponadto podkreśla, że w odróżnieniu od aktualnie wykorzystywanych metod stosowanych do produkcji protein pochodzenia zwierzęcego, technologia zakłada wysoką efektywność oraz oszczędność i co ważne jest bardziej przyjazna dla środowiska.
Cieszymy się, że Impera Alfa dostrzegła potencjał w naszym zespole i dzięki pozyskanemu finansowaniu będziemy mogli kontynuować pracę nad rozwojem naszej unikatowej technologii. Wierzę, że w wyniku prac badawczo-rozwojowych dopracujemy proces technologiczny i będziemy w stanie zaoferować producentom żywności innowacyjne rozwiązanie – podkreśla Magdalena Kozłowska, prezes NapiFeryn BioTech. Dodatkowo wskazuje, że poza finansowaniem z Impera Alfa, spółka otrzymała dotację w konkursie Instrument dla MŚP, w ramach programu Horyzont 2020, który wyróżnia najbardziej innowacyjne firmy w Europie.